Helaas zijn niet alle vakantie onbezorgd. Slechte weersomstandigheden kunnen roet in het eten gooien. Zo krijgen sommige vakantiegangers tijdens hun reis te maken met overstromingen. Of je hoort kort voor vertrek dat jouw bestemming hiermee te maken krijgt. In Tsjechië, Oostenrijk, Polen en Slowakije worden er vanaf 13 september 2024 overstromingen verwacht vanwege hevige regenval. Wat kun je doen als je niet meer naar de bestemming heen wilt, of als je in een overstroomd gebied terecht bent gekomen?
Twijfel je of je naar een overstroomd gebied op vakantie moet gaan?
Is het in principe wel mogelijk om naar jouw bestemming te gaan, maar twijfel je? Neem dan contact op met de touroperator of de vakantie-accommodatie. Zij kunnen de situatie ter plekke bekijken. Bij de reisorganisatie kun je kijken of het mogelijk is om de reis om te boeken naar een ander moment of een andere bestemming.
Kies je ervoor de reis wel door te laten gaan? Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert dan om de plaatselijke media goed in de gaten te houden. Daarnaast kun je ervoor kiezen om je gegevens achter te laten bij het ministerie. Zij brengen jou zo snel mogelijk op de hoogte van eventueel gewijzigde reisadviezen. Je bent dan een stuk makkelijker vindbaar op het moment dat de situatie echt gevaarlijk wordt.
Wat kan de touroperator of annuleringsverzekering voor mij betekenen als ik naar overstroomd gebied reis?
Zijn er op de plek van jouw vakantiebestemming overstromingen? Dan is het logisch dat je misschien liever naar een andere plek gaat, de vakantie annuleert, of dat je je vakantie afbreekt. Het kan ook zo zijn dat de reis uit voorzorg wordt geannuleerd door de touroperator. In dat geval krijg je je geld terug. Alleen als je de vlucht en of accommodatie los geboekt hebt wordt het een ander verhaal. Zolang het gebied toegankelijk is, is de kans groot dat je het niet kosteloos kunt annuleren. Check daarom altijd wat jouw annuleringsverzekering dekt.
Zijn er overstromingen op jouw vakantiebestemming?
Het is dan belangrijk om naar de lokale autoriteiten te luisteren. Zij zijn het best op de hoogte van de stand van zaken en kunnen dan vertellen welke stappen je moet ondernemen. Ga voor aanvullende informatie naar de verhuurder van je vakantie-accommodatie of hotelreceptie. Vakantiereizigers in getroffen gebieden kunnen met allerlei soorten vragen aankloppen bij de alarmcentrale. Mogelijk kun je via hen de accommodatie nog wijzigen. De alarmcentrale verwijst je dan door naar jouw reisorganisatie. Heb je niet bij een reisorganisatie geboekt? Dan ligt het in principe bij jezelf om een ander verblijf te regelen.
Ook met vragen over eerder huiswaarts keren kun je bij een alarmcentrale terecht. Dit kan ook de alarmcentrale van je reisverzekeraar zijn. Zij kijken met je mee in hoeverre je verzekering dekking biedt en helpen met het regelen van de terugreis.
Ben je op vakantie en wil je weten waar de overstromingen precies zijn?
Je kunt de actuele status van de overstromingen zien op Google Maps (als de linkt niks toont, kun je overstromingen + [jouw vakantieland] opzoeken op Google Maps). Hier staan de locaties aangegeven die je beter kunt vermijden. Je kunt zo ook voor vertrek je vakantiebestemming in de gaten houden. Twijfel je hoe de situatie is op jouw bestemming? Neem dan contact op met je verblijf of reisorganisatie waar je de reis bij geboekt hebt.
Wees de eerste om reactie te geven