De zomervakantie komt weer langzaam ten einde. Deze week komen weer veel mensen thuis na een paar weekjes camping of vakantie in verre oorden. Bij thuiskomst is het verstandig om alert te zijn op het gevaar van legionella. Dit kan je vakantie een vervelend staartje geven…
Terugkerende vakantiegangers lopen een zeker risico om na hun vakantie een legionella-besmetting op te lopen in huis. Tijdens de vakantieperiode worden de kranen namelijk niet gebruikt. Hierdoor staat het water in de leidingen stil. Door het warme weer van de afgelopen tijd kan deze watertemperatuur bovendien ook snel oplopen tot boven de 25 graden. Warm, stilstaand water is de ideale groeilocatie voor de legionellabacterie.
Zet kranen open
Wanneer men terugkeert van vakantie is het advies van onder meer Techniek Nederland, de GGD en andere gezondheidsorganisaties om bij thuiskomst eerst de douche zo’n 4 á 5 minuten rustig te laten stromen. De nadruk ligt op ‘rustig’, omdat men wil voorkomen dat het water vernevelt. Besmetting vindt namelijk vooral plaats door het inademen van de waternevel. Om verneveling te voorkomen kan men de douchekop onder water in een emmer houden of er een washandje overheen trekken. Zet de watertemperatuur het liefst vrij hoog, om zo goed de leidingen ‘schoon te branden’ qua eventuele bacteriën. Spoel ook eventuele buitenkranen, tuinslangen of buitenbaden zoals hot tubs/jacuzzi’s goed door. Ook hier kan immers water lang stil blijven staan.
Jaarlijks besmettingen
Ondanks al deze adviezen lopen jaarlijks toch nog enkele honderden mensen een legionella-besmetting op. Zo geeft het RIVM in 2023 een ruwe schatting van 400 tot 500 patiënten die voor behandeling bij een arts komen. Het werkelijke aantal ligt hoger, omdat niet iedereen goed onderzocht kan worden of aan de bel trekt. Men constateert ook dat er, ondanks de jaarlijkse aandacht, een stijgende lijn zichtbaar is qua het aantal besmettingen. Exacte oorzaken heeft men niet, maar het zou bijvoorbeeld kunnen komen door de steeds warmere zomers; de tijd van het jaar waar de meeste besmettingen oplopen.
Symptomen
Het risico op ziekte na een legionella-besmetting – dit noemen we ook wel legionellose – is gelukkig relatief klein. En zelfs bij besmetting worden de meeste mensen niet ziek. De gevolgen kunnen echter ernstig zijn. Zo zal menig lezer zich nog de Westfriese Flora herinneren in 1999. Toen kwamen uiteindelijk 32 mensen om het leven als gevolg van legionella in een brandslag die gebruikt werd om een bubbelbad te vullen. Sinds deze legionellaramp is er landelijk meer aandacht gekomen voor deze risico’s. Het is eveneens belangrijk om de klachten te kennen die kunnen duiden op een legionella-besmetting, voor het geval het toch mis gaat. Sommige mensen krijgen milde, griepachtige klachten die binnen een paar dagen vanzelf weer over gaan. Denk aan hoofdpijn, spierpijn en diarree. Soms kan legionella echter een ernstige longontsteking veroorzaken. Zó ernstig dat mensen eraan kunnen overlijden.
Wees de eerste om reactie te geven