De zomervakantie is begonnen óf staat voor de deur, dus maken we ons klaar voor vertrek binnen en buiten de grenzen. Bestaat jouw reisgezelschap dit jaar ook uit je trouwe viervoeter? Wij vroegen dierenarts Piet Hellemans om tips waar je op moet letten als je hond mee gaat op vakantie én stelden een checklist samen.
Is de locatie en accommodatie dierproef?
Voordat je nadenkt over de geschikte bestemming en accommodaties is het goed om te weten dat, om je hond mee te nemen op vakantie binnen Europa, je in het bezit zijn van een geldig dierenpaspoort en chip laat Rijksoverheid weten. Heb jij deze nog niet, dan kun je een dierenpaspoort opvragen bij je dierenarts.
Piet geeft aan dat je voor het bepalen van de juiste locatie, je goed moet letten op de omgeving. Zorg altijd dat er in de buurt water, zee of een rivier is waar je dier verkoeling kan vinden. Is dit aanwezig, doe dan de volgende check: is dit water toegankelijk voor dieren? In Spanje zijn veel stranden in de zomer namelijk niet toegankelijk voor viervoeters.
Volgens deze reisorganisatie zijn de volgende landen binnen Europa het meest geschikt om je hond mee naar toe te nemen:
- Noordwest Spanje
- Zweden
- Slovenië
- Tsjechië
- België
Tip van Piet: verblijf je in een appartement, zorg dan dat er airco aanwezig is. Dan weet je zeker dat je hond na een wandeling of uitje ook voldoende kan afkoelen.
Hoe zit het met de gezondheidsmaatregelen?
De Rijksoverheid laat het volgende weten: “Honden en katten kunnen rabiës (hondsdolheid) krijgen. Daarom moeten ze daartegen zijn ingeënt als u ze meeneemt op reis.” Zorg dus dat je hond is ingeënt wanneer je op vakantie gaat. En doe dit op tijd, want een vaccinatie gaat pas na drie weken werken (en is drie jaar geldig).
Voor onszelf nemen we vaak een klein EHBO-tasje mee met belangrijke spullen maar ook voor een hond is het handig deze in te pakken. Stop hier, naast de benodigdheden voor jezelf, in ieder geval ook het volgende in voor je hond:
- Tekentang
- Diarreeremmers
- Nagelschaartje
- Vlooienkam
- Kraag (opvouwbare kap)
Note van Piet: lijkt er iets aan de hand te zijn met je hond, ga dan ook in het buitenland naar een dierenarts. Het is handig om je van tevoren te oriënteren op de locatie van een dierenarts in de buurt.
Alles op een rijtje met deze checklist:
- Een geldig dierenpaspoort en chip.
- Inenting tegen rabiës.
- Een omgeving met water om af te koelen (check of het toegankelijk is voor de hond).
- Het liefst een accommodatie met airco.
- Een EHBO-tasje voor de hond.
- Noteer waar de lokale dierenarts zit op de plaats van bestemming.
- Ga niet wandelen op het heetste moment van de dag.
- Neem voldoende voer mee.
Wees de eerste om reactie te geven