Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Verwacht Verbod Op Pablo Escobar Afbeeldingen Op Souvenirs En Kleding In Colombia

Hij is al dertig jaar dood, maar nog steeds kent vrijwel iedereen hem: Pablo Escobar. Niet gek dat souvenirwinkels in Colombia daarom nog vol liggen met shirtjes, sleutelhangers en mokken met een afbeelding van de drugsbaron erop. Toch komt daar mogelijk een einde aan, het Colombiaanse congres wil namelijk een verbod op de spullen.

Want, zo stelt het congres in een wetsvoorstel, met de spullen wordt de narcocultuur verheerlijkt. En juist die drugscultuur willen ze ontmoedigen. Daarom diende het congres vorige week een wetsvoorstel in om de marketing en het gebruik van elementen die verwijzen naar drugshandelaren in Colombia te verbieden, zo schrijft onder meer de Colombiaanse krant El Espectador.

Als het Colombiaanse parlement het voorstel goedkeurt, komt er dus een einde aan de Escobar-souvenirtjes. In het wetsvoorstel wordt een uitzondering gemaakt voor het gebruiken, meenemen of verspreiden van deze producten als het een pedagogische bedoeling heeft.

In Colombia worden overal souvenirs van Escobar verkocht, zoals hier op straat in de stad Medellín.

Wat de gevolgen zijn voor winkeliers als zij doorgaan met de verkoop, wordt ook in het wetsvoorstel genoemd. Er wordt voorgesteld om hen dan een boete te geven van maximaal 155 euro.

‘Het is onze plicht’

Cristian Avendaño van de Colombiaanse Groene Partij diende het wetsvoorstel in. Hij stelt dat ‘het tijd is om diegenen achter ons te laten die zoveel schade hebben veroorzaakt aan het land’. “Personages als Pablo Escobar en Popeye verdienen het om vergeten te worden. Wij, Colombianen, hebben het stigma van een pijnlijke tijd van geweld en bloed in ons land met ons meegedragen en het is onze plicht om te strijden voor de uitroeiing van de narcocultuur.”

Met Popeye doelt Avendaño op het voormalige hoofd van de liquidaties van drugsbaron Pablo Escobar, Jhon Jairo Velásquez. “Er zijn andere manieren voor bedrijven om te groeien en andere manieren om Colombia aan de wereld te verkopen.”

Of het wetsvoorstel aangenomen zal worden, is nog onduidelijk. Er moet eerst vier keer over worden gediscussieerd in het congres. Als de wet er vervolgens doorheen komt, zal er een overgangsperiode komen waarin de overheid samen met souvenirwinkels gaat onderzoeken hoe Colombia beter gepromoot kan worden.

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *