Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Vakantie in Nederland duurder door btw-verhoging: toeristen zoeken alternatief

Als de btw-verhoging voor logies van 9 procent naar 21 procent wordt doorgevoerd, verwachten veel Nederlanders die in Nederland op vakantie gaan dat ze voortaan minder vaak in Nederland op vakantie zouden gaan en/of naar een goedkopere vakantiebestemming in het buitenland gaan. Dat blijkt uit onderzoek van Ipsos I&O in opdracht van HISWA-RECRON.

Nederlanders gaan graag in eigen land op vakantie: twee op de drie (67%) zijn sinds 2021 minstens één keer in Nederland op vakantie geweest. Onder vakanties worden ook kortere reizen bedoeld zoals een weekendje weg of stedentrips; zakenreizen tellen niet mee. De belangrijkste reden om in Nederland op vakantie te gaan is de korte reisafstand. Voor vier op de tien Nederlanders die sinds 2021 in Nederland op vakantie zijn geweest (44%), is dat de belangrijkste reden, gevolgd door de mooie natuur en/of zee (16%) en de betaalbaarheid (14%).

Dat de betaalbaarheid niet de belangrijkste reden is om in Nederland te blijven, wil niet zeggen dat het geen grote rol speelt in het beslissingsproces. Drie op de vijf Nederlanders die sinds 2021 in Nederland op vakantie zijn geweest (59%) geven aan dat de betaalbaarheid van logies (ook) een doorslaggevende factor is in het kiezen van een vakantiebestemming. Inkomen speelt hierbij een rol: waar voor 43 procent van de hoge inkomens het een doorslaggevende factor is, is dat 62 procent voor de middeninkomens en 68 procent voor lage inkomens.

Minder vaak op vakantie in Nederland na btw-verhoging

In het regeerakkoord op hoofdlijnen staat dat het nieuwe kabinet Schoof I de btw voor logies wil verhogen van 9 procent naar 21 procent. De btw-verhoging geldt onder andere voor hotelovernachtingen, overnachtingen in huisjes, opgezette tenten en stacaravans op vakantieparken en campings. Kampeerterreinen, voor bijvoorbeeld caravans of tenten, zijn uitgezonderd van de btw-verhoging. Daarvoor blijft de btw 9 procent. Aan de Nederlanders die sinds 2021 in NL op vakantie zijn gegaan is gevraagd of de btw-verhoging hun beslissing om in eigen land op vakantie te gaan zal beïnvloeden. Hieruit blijkt dat twaalf procent verwacht niet meer in eigen land op vakantie te gaan en twee vijfde (40%) dat ze minder vaak in eigen land op vakantie zouden gaan. Een vergelijkbaar aandeel (39%) verwacht dat de btw-verhoging geen invloed zal hebben op het wel of niet op vakantie gaan in eigen land en tien procent weet het niet. Hoge inkomens die sinds 2021 in Nederland op vakantie zijn geweest verwachten relatief vaak dat de btw-verhoging geen invloed zal hebben op hun beslissing om in Nederland op vakantie te gaan (55%).

Buitenland wordt interessanter voor vakantiegangers

Een mogelijk gevolg kan zijn dat Nederlanders opteren voor een vakantiebestemming in het buitenland. De resultaten uit het onderzoek onderschrijven dit. Drie op de vijf Nederlanders die sinds 2021 in Nederlander op vakantie zijn geweest (63%), geven aan dat ze door de btw-overweging overwegen om naar een goedkopere vakantiebestemming net over de grens te gaan.

Een goedkoper buitenlands alternatief blijkt ook de meest waarschijnlijk reactie voor velen. Aan de Nederlanders die sinds 2021 in Nederland op vakantie zijn geweest, hebben we tot slot gevraagd wat hun meest waarschijnlijke reactie op de btw-verhoging is bij hun vakantiekeuze. Twee op de vijf (39%) achten het het meest waarschijnlijk dat ze zullen zoeken naar een goedkoper buitenlands alternatief. Een zesde (17%) verwacht minder vaak in Nederland op vakantie te gaan, een achtste (13%) zal zoeken naar een goedkoper binnenlands alternatief en drie procent verwacht helemaal niet meer in Nederland op vakantie te gaan. Verder zou een vijfde (19%) nog steeds in Nederland op vakantie gaan ondanks de hogere kosten en weet negen procent nog niet hoe ze hierop zouden reageren.

Ook hier zien we dat hoge inkomens minder prijsgevoelig verwachten te zijn. Een derde (36%) zou nog steeds in Nederland op vakantie gaan, ondanks de hogere kosten. Lage en middeninkomens verwachten daarentegen relatief vaak naar een goedkoper binnenlands alternatief te zoeken of minder vaak op vakantie gaan in Nederland.

Onderzoeksverantwoording

Deze resultaten zijn gebaseerd op onlineonderzoek van Ipsos I&O in opdracht van HISWA-RECRON onder een representatieve steekproef van 1.016 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Afwijkingen tussen de samenstelling van de steekproef en de samenstelling van de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder op de kenmerken leeftijd, geslacht, opleiding en regio zijn door middel van een weging gecorrigeerd. De onnauwkeurigheidsmarges bij dit onderzoek (uitgaande van een betrouwbaarheidsinterval van 95%) lopen uiteen van ongeveer 1 procent tot 3 procent. De gegevens zijn verzameld van 26 juli tot en met 29 juli 2024.

Disclaimer toekomstig gedrag

In de vragen naar het mogelijk effect van de btw-verhoging op logies vragen we respondenten naar toekomstig gedrag. Uit onze ervaring met opinieonderzoek weten we dat respondenten toekomstig gedrag kunnen overschatten. Hierom is het mogelijk dat het effect van de btw-verhoging in de praktijk anders uitpakt. De resultaten op deze vragen zijn derhalve indicatief en geen absolute zekerheid.

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *