Mag ik met mijn zakelijke auto op wintersport?
Het gebruik van een zakelijke auto om op vakantie te gaan is toegestaan, maar er zijn enkele regels waarmee je rekening moet houden. Allereerst valt een wintersportvakantie onder privégebruik, wat betekent dat je bijtelling moet betalen als je meer dan 500 privékilometers per jaar rijdt. Zorg daarom voor een sluitende kilometeradministratie om bijtelling te voorkomen. Heb je een leaseauto, neem dan contact op met de leasemaatschappij om te controleren of vakanties in het buitenland zijn toegestaan.
Verschillende regels per land
Elk land kent namelijk zijn eigen verkeersregels, en die kunnen jaarlijks veranderen. Controleer daarom vooraf hoe het precies zit op jouw wintersportbestemming. De website van de ANWB biedt een handig overzicht van de belangrijkste verkeersregels per vakantieland.
Laat je auto winterklaar maken
Naast het kennen van de regels, is het verstandig om je auto winterklaar te maken. Een controlebeurt bij de garage kan je veel ongemak besparen. Denk bijvoorbeeld aan het controleren van de remmen, banden en accu. Je wilt immers niet stranden langs een besneeuwde bergpas.
Vergeet ook de ruitenvloeistof niet bij te vullen en een extra fles mee te nemen. In wintersportgebieden krijg je te maken met veel zout en natte wegen, waardoor je vaker je ruiten moet schoonmaken. Zorg uiteraard dat je ruitenvloeistof met antivries hebt, zodat deze niet bevriest bij lage temperaturen.
Wat moet je (verplicht) meenemen op je reis?
Een aantal dingen zijn onmisbaar wanneer je op skivakantie gaat. Bovendien heeft elk land zijn eigen verplichtingen als het gaat om winteruitrusting voor je auto. Hieronder zetten we de belangrijkste regels per populair wintersportland op een rij:
Winterbanden
- Duitsland: Verplicht bij winterse omstandigheden zoals sneeuw, ijzel en gladheid. Sinds 1 oktober mogen alleen winterbanden met een sneeuwvlok-symbool worden gebruikt.
- Oostenrijk: Van 1 november tot 15 april verplicht bij winterse omstandigheden. Buiten deze periode kan het in de bergen ook verplicht zijn, dit wordt aangegeven met borden.
- Zwitserland: Niet verplicht, maar sterk aanbevolen. Een boete voor het veroorzaken van hinder zonder winterbanden is mogelijk.
- Frankrijk: In berggebieden verplicht van 1 november tot 31 maart. In andere gebieden wordt het gebruik van winterbanden aanbevolen.
Sneeuwkettingen
- Duitsland: Mogelijk verplicht bij winterse omstandigheden. Gebruik is toegestaan als de weg bedekt is met sneeuw of ijs.
- Oostenrijk en Zwitserland: Verplicht wanneer borden dit aangeven. Sneeuwkettingen mogen alleen worden gebruikt op wegen die volledig of grotendeels bedekt zijn met sneeuw of ijs.
- Frankrijk: In berggebieden moet je van 1 november tot 31 maart sneeuwkettingen bij je hebben, tenzij je op winterbanden rijdt.
Tolvignetten en milieustickers
- Oostenrijk en Zwitserland: Tolvignet verplicht voor snelwegen.
- Frankrijk: Tol wordt betaald bij tolpoortjes.
- Duitsland, Zwitserland, Frankrijk: Milieustickers zijn verplicht in bepaalde milieuzones.
Extra uitrusting voor onderweg
Naast winterbanden en sneeuwkettingen zijn er ook andere zaken die je zeker bij je moet hebben, zoals een verbanddoos, gevarendriehoek, veiligheidshesjes en reservelampen. Verder kunnen een fleece deken en voldoende eten en drinken ook goed van pas komen, mocht je onderweg pech hebben of in een file belanden.
Controleer je verzekeringen
Wintersport brengt meer risico’s met zich mee dan een gemiddelde vakantie. Naast de gladde wegen kunnen er ook ongelukken gebeuren op de skipiste. Het is daarom belangrijk om voor je vertrek tijdig te checken of je goed verzekerd bent, zowel voor jezelf als voor je (zakelijke) auto.
Een reguliere reis- en zorgverzekering is vaak niet voldoende voor een skivakantie. Overweeg daarom een aanvullende wintersportdekking. Deze dekt over het algemeen schade aan skispullen, medische kosten bij ongevallen en vergoeding voor niet gebruikte skipassen of -lessen.
Autoverzekering en aanvullende dekkingen
Zorg ervoor dat de dekking van je autoverzekering aansluit bij je wintersportplannen. Aanvullende dekkingen, zoals een Schadeverzekering voor Inzittenden of een Ongevallen inzittendenverzekering, bieden extra bescherming voor jou en je passagiers.
Let op dat in landen zoals Duitsland en Oostenrijk het rijden zonder winterbanden bij winterse omstandigheden kan leiden tot (mede)aansprakelijkheid bij een ongeval. Verzekeraars kunnen in zulke gevallen besluiten de schade op jou te verhalen.
Groene kaart
Vergeet ook niet te controleren of je een geldige groene kaart hebt, het internationale verzekeringsbewijs dat in veel landen verplicht is. Dit kan zowel digitaal als op papier, afhankelijk van het land dat je bezoekt.
Checklist: met de auto op wintersport
Om veilig en zonder zorgen op wintersport te gaan, is een goede voorbereiding essentieel. Hier daarom nogmaals de belangrijkste zaken op een rij:
- Controleer tijdig de geldigheid van je paspoort of identiteitsbewijs.
- Check de verkeersregels en vereisten voor winterbanden, sneeuwkettingen en tolwegen in elk land.
- Laat je auto controleren voor vertrek.
- Zorg voor voldoende ruitenvloeistof, een verbanddoos en een gevarendriehoek.
- Vergeet de groene kaart niet.
- Controleer je verzekeringen, inclusief aanvullende dekkingen voor wintersport.
Wees de eerste om reactie te geven