Als je op vakantie gaat krijg je steeds meer te maken met massatoerisme. Vaak als je naar bekende hotspots trekt, is het daar bloedheet en staat het vol met toeristen. Het maakt de beleving een stuk minder bijzonder en bovendien is het ook niet altijd goed voor de gezondheid, zeker met hitte. Verschillende landen nemen inmiddels maatregelen om grip te krijgen op het aantal bezoekers. Zoals door het invoeren van entreekosten, of het reserveren van een tijdslot.
Waarom entree betalen voor een openbare plek?
Tegenwoordig moet je een klein bedrag betalen als je de binnenstad van Venetië wilt bezoeken. Het systeem is niet om zo veel mogelijk geld te verdienen, maar eerder om het aantal toeristen beheersbaar te houden. Vanaf de leeftijd van 14 jaar is het daarom verplicht om het entreebewijs van 5 euro aan de deur of online te betalen.
Maar Venetië is niet de enige plek. Op dit moment overweegt Rome ook om toegangspoorten te plaatsten. Het is om het massatoerisme bij de Trevifontein te reguleren. De Italiaanse hoofdstad is van plan om een kaartje van maximaal een paar euro in het leven te roepen. Ook hier gaat het niet om de winst, maar om een limiet aan het aantal bezoekers.
Zijn er meer steden die maatregelen nemen tegen het overmatige toerisme op openbare plekken?
Niet alleen Italië gebruikt een methode om massatoerisme te reguleren. Ook andere landen zijn soms klaar met plekken waar het bovenmatig druk wordt. Sterker nog, onze eigen hoofdstad Amsterdam heeft ook dergelijke maatregelen getroffen. Zo mogen AirBnb’s slechts voor een beperkt aantal dagen worden verhuurd. Ook is het in sommige straten verboden om alcohol te nuttigen of wiet te roken. Dit om toeristen op afstand te houden.
In de Catalaanse stad Barcelona wordt ook gewerkt aan een plan tegen Airbnb’s. Zo willen ze hier een flink aantal van uitbannen voor 2028.
Zijn er ook andere acties tegen overtoerisme?
Op Mallorca zijn de inwoners de grote aantallen toeristen helemaal zat. Het gaat hier niet alleen om de hoeveelheid, maar ook om hoe de vakantiegangers hun eiland achterlaten. Evenals de inwoners van Málaga, hebben zij het gevoel dat de stad wordt overspoeld met toeristen en er geen ruimte meer is voor de originele bewoners.
In Málaga is het nu verboden om zonder shirt te lopen. De bewoners zijn klaar met toeristen die met een ontbloot bovenlijf in winkels, kerken en restaurants lopen.
Speelt het probleem zich alleen in Europa af?
Niet alleen in Europa worden toeristen geweerd. Bij de populaire Fuji vulkaan in Japan zijn grote hekken geplaatst tegen toeristen. Er is een toegangspoort geplaatst, zodat je alleen op reservering dichtbij de berg kunt komen. Ook op de Machu Picchu in Peru geldt een limiet aan het aantal bezoekers. Daarnaast moet je reserveren om sommige Nationale parken in Amerika te bezoeken.
Wees de eerste om reactie te geven