Zaterdag 28 september is het Wereld Rabiës Dag. Rabiës of hondsdolheid is een ernstige aandoening die wereldwijd voorkomt en waar jaarlijks meer dan 60.000 mensen aan overlijden. Besmetting vindt voornamelijk plaats via hondenbeten, maar ook katten, vleermuizen, apen en andere zoogdieren kunnen het virus hebben en overdragen via beet, krab of lik. Vermijd in landen waar rabiës heerst dus contact met dieren, want vaak vindt besmetting plaats door voeren of aanhalen. Bij een mogelijke besmetting moet je zo snel mogelijk worden behandeld met twee verschillende soorten medicatie. Eén daarvan, een immunoglobuline, is schaars en daardoor moeilijk verkrijgbaar. Het is dan ook van groot belang om zo snel mogelijk de alarmcentrale te bellen en zelf de wond gedurende vijftien minuten schoon te maken met zeep en water om de kans op besmetting te verkleinen.
Wereldwijd risico
Rabiës komt bijna overal ter wereld voor; in zo’n 150 landen. De afgelopen jaren zijn de meeste meldingen die bij Eurocross zijn binnengekomen afkomstig uit Indonesië, Thailand en Griekenland. Opvallend, want Griekenland wordt niet aangemerkt als risicogebied. Bij twijfel is het wel altijd verstandig om te bellen met de alarmcentrale.
Reis je af naar een hoogrisicogebied? Dan is het verstandig om je van tevoren te laten vaccineren. Bij mogelijke besmetting heb je dan alleen nog twee injecties nodig van een vaccin dat makkelijker te verkrijgen is.
Meer info vind je in onze Eurocross infographic wereld rabiës dag.
Wees de eerste om reactie te geven