Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Essentiële Informatie voor een Reis naar Duitsland

De Duitse politie begon om middernacht met grenscontroles. Je kunt bij de overgangen die grenzen aan Gelderland worden gecontroleerd, maar er staan niet standaard agenten.

Er worden zogeheten flexibele controles gehouden. Het gaat om vliegende controles met rijdende auto’s. Hierbij worden automobilisten er steekproefsgewijs uitgepikt en naar een parkeerplaats geleid voor de controle van paspoort of identiteitsbewijs.

De ANWB verwacht dat extra drukte op wegen richting Duitsland, zoals de A12 vanuit Arnhem richting Oberhausen. De verkeersdienst verwacht dat dat één van de drukste plekken kan worden, want er komt zowel veel personenverkeer als veel vrachtkeer over die grens.

Wie gecontroleerd wordt, moet zich identificeren. Een rijbewijs, zoals in Nederland, volstaat dan niet. De Duitse autoriteiten willen echt een ID-kaart of paspoort zien.

Controle in zijstraten

Volgens een persbericht van de Duitse politie zullen in het grensgebied van Nederland en Duitsland ook zijstraten gecontroleerd worden. Ook het treinverkeer wordt strenger gecontroleerd, aldus het bericht. Beroeps- en goederenverkeer moet zo min mogelijk gehinderd worden, meldt de politie zondag.

Om middernacht begon Duitsland langs alle grenzen controles om naar eigen zeggen terroristen en illegale migranten te weren.

Rond het EK voetbal afgelopen zomer voerde Duitsland ook al controles uit aan de grenzen, waaronder die met Nederland. Op basis van de ervaring toen verwacht de ANWB komende maandag drukte op belangrijke verkeersaders. “Het leidde toen tot files van een half uur tot drie kwartier. Dat kan zich straks ook weer gaan voordoen”, aldus een woordvoerder.

‘Paniekreactie’

De burgemeester van grensgemeente Winterswijk noemde de actie van Duitsland eerder al een paniekreactie. Hij snapt dat Duitsland maatregelen wil nemen na verschillende steekpartijen, waaronder een terreurdaad in Solingen. Toch vindt hij de plotselinge invoering vreemd. “Het is jammer dat het nu opnieuw wordt ingevoerd. Je wilt toch dat mensen vrij de grens over kunnen steken.”

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *