In de bioscoop heeft Disney het zwaar, maar het bedrijf heeft een nieuwe lucratieve inkomstenbron ontdekt: cruises. Daar wordt zo veel van verwacht dat er vier nieuwe schepen zijn besteld.
De promovideo’s zijn gelikt en geven een familiegevoel zoals alleen Disney dat kan. Mascotte Mickey loopt over het bovendek, salueert en zwaait, geflankeerd door twee bemanningsleden. De volgende shots zitten vol met blije kinderen en gelukkige ouders. Wie wil deze trip nu niet boeken?
De reizen zijn populair, aldus het bedrijf. Op de vijf schepen die nu varen is de bezetting naar eigen zeggen gemiddeld 97 procent van de capaciteit. Opstappen en uitchecken kan in Europa in het Engelse Southampton, het Deense Kopenhagen en het Spaanse Barcelona.
Wie wil inschepen op de Disney Magic, Disney Dream of Disney Wonder moet daar wel de portemonnee voor trekken. Voor een cruise van drie nachten van Southampton naar Zeebrugge betaal je 2145 euro voor twee personen. Een week cruisen door het Middellandse Zeegebied langs Italië en Frankrijk kost bijna 3800 euro voor twee personen. Dagobert Duck zwemt dolgelukkig in zijn zwembad gevuld met gouden munten rond, om het maar in Disney-termen te zeggen.
Disneyfans hebben geld over voor mooie reizen
“Het gaat om een miljardenbusiness”, zegt media-expert Kirsten Jan van Nieuwenhuijzen. “De cruise-industrie gaat de komende tien jaar enorm groeien. Sinds de coronacrisis is de omzet van de Disney Experiences, de divisie verantwoordelijk voor de themaparken en de cruiseschepen, enorm gegroeid. Het is veruit het meest winstgevende deel van heel Disney.”
De film en tv-tak daarentegen heeft het zwaar, legt hij uit. “De kijkcijfers dalen, mensen gaan minder naar de bioscoop. Disney verdient dit jaar voor het eerst wel geld aan streamingdienst Disney Plus, maar het kost veel geld om dat platform te onderhouden. Er is steeds nieuwe content nodig en je kunt de prijzen niet eindeloos verhogen. Maar Disney-fans hebben wel geld over voor mooie reizen.”
Minder risico
Het maken van films is duur en het risico is groot. Zo kostte de Indiana Jones-film die in 2023 uitkwam 387 miljoen dollar. De film flopte en leverde een verlies van 134 miljoen dollar op. “Bij cruiseschepen is het risico relatief laag. Stel dat de bezetting van 97 procent naar 80 procent daalt, dat maak je nog steeds een behoorlijke winst”, aldus Van Nieuwenhuijzen.
Bij de Duitse scheepswerf Meyer Werft zijn vier nieuwe schepen besteld die tussen 2027 en 2031 worden geleverd. Het gaat om de grootste order in de geschiedenis van de scheepswerf, dat eerder al de 339 meterslange Disney Dream met 18 dekken en de even grote Disney Fantasy (2012) leverde.
Disney bepaalt
“Wij ontwikkelen deze schepen in zeer nauwe samenwerking met Disney. Alle technische ontwikkeling en ontwerp wordt gedaan door Meyer Werft, terwijl het architectonisch ontwerp wordt uitgevoerd door het team van Disney”, zegt een woordvoerder van de scheepswerf tegen RTL Z. Over de bedragen die met de order gemoeid zijn, wil hij niets zeggen.
Andere doelgroep
Volgens insiders kost het al snel een miljard euro om zo’n schip te bouwen. “Het gaat om ontzettend veel geld, maar Disney trekt er ook deels een andere doelgroep mee”, weet Van Nieuwenhuijzen.
“De themaparken zijn met name gericht op kinderen. Maar de schepen zijn ook voor ouders prettig. Je vaart naar de mooiste plekken ter wereld in bijvoorbeeld het Caribisch gebied. Je ziet iets van de wereld terwijl ook de kinderen zich vermaken. Veel families geven het geld liever uit aan zo’n cruise dan aan één of twee bezoeken aan de themaparken per jaar.”
Normale cruises zijn vaak niet leuk voor jonge kinderen. “Maar zo’n Disneycruise met entertainment en mascottes van Disney-iconen is natuurlijk anders. Het is het meest sterke kindermerk ter wereld. Ieder kind wil daarheen.”
Concurrentie kansloos
In de entertainmentwereld kopiëren concurrenten graag succesformules. Disney’s grote concurrent Warners Brothers Discovery heeft ook themaparken, onder meer over Harry Potter. Zullen die zich ook op de cruisemarkt storten?
“Dat zie ik niet snel gebeuren. Warner heeft een enorme schuldenlast. Die kunnen geen miljarden aan een schip uitgeven. Vanwege de hoge investeringen is dit moeilijk te kopiëren”, zegt Van Nieuwenhuijzen.
Ook heeft Disney meer kennis in huis, vanwege de jarenlange ervaring met pretparken. “De ontwerpers zullen met aparte attracties op de schepen komen. Ook verwacht ik dat er meer speciale shows komen die specifiek voor de cruiseschepen ontworpen zijn.”
Rotterdam en Amsterdam zijn niet als vaste havens in het Europese vaarschema opgenomen, al deed de Disney Dream in augustus 2023 deze steden wel kort aan zodat cruisegangers ons land konden verkennen. Ook in september 2024 zou dit schip naar Amsterdam komen, maar dat is afgelast vanwege aangekondigde acties van Extinction Rebellion in IJmuiden.
Waarom Rotterdam in 2024 niet op de lijst stond en waarom Nederland niet vaker in het vaarschema zit, is onduidelijk. Disney wil ondanks herhaalde verzoeken geen antwoord geven op deze vraag.
Weinig Nederlanders aan boord
“Op dit moment kunnen we helaas niet verder ingaan op je verzoek om mee te werken aan het artikel”, zegt de entertainmentgigant in respons op vragen over de vaarschema’s. Ook vragen over aantallen bezoekers, aantallen Nederlandse reizigers, het ontwerp van de schepen en toekomstplannen worden niet beantwoord.
De cruises met Mickey, Donald en Goofy lijken onder Nederlanders in ieder geval nog niet populair te zijn, afgaande op online reviews die over de cruisen geplaatst zijn. Zelfs Nederlands meest bekende Disney-fan, Wibi Soerjadi, is nog niet meegeweest, laat zijn manager weten.
Wees de eerste om reactie te geven