Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Hoe Je Goedkoper Uit Bent Met De Veerboot Naar Europese Eilanden: Praktische Tips

Kampeerders opgelet: de tickets voor een oversteek met je caravan op de ferry naar Europese eilanden worden steeds duurder. In sommige gevallen betaal je zelfs duizenden euro’s. Met deze tips blijft een caravanvakantie toch nog een beetje betaalbaar.

Nederland telt op dit moment een recordaantal van 615.981 caravans en kampeerauto’s. Terwijl sommige vakantiegangers liever op het vasteland blijven, maken anderen de oversteek naar een Europees eiland.

Maar om een ferryticket te bemachtigen moet je steeds meer betalen, ziet ook Tom Huyskens van de Kampeer- en Caravan-Industrie (KCI). “Het is hoogseizoen. De vraag is heel groot, maar het aanbod is niet groter geworden. Bovendien zijn de brandstofprijzen nog altijd heel hoog.”

Naar Texel kost 106 euro, Newcastle 2900 euro

Even een rekensommetje. Als je met camper of caravan op de laatste zaterdag van juli vertrekt en de eerste zaterdag van augustus weer terugkomt, betaal je voor de oversteek naar Texel 106 euro. “Dat is altijd dezelfde prijs, ongeacht het seizoen”, zegt Huyskens.

Varen naar Terschelling en Ameland kost ongeveer 400 euro, terwijl je voor een ticket naar Corsica vanaf Nice ongeveer 1000 euro kwijt bent. Naar Newcastle vanaf Ijmuiden is nog duurder: 2900 euro.

‘Vooruit boeken is belangrijk’

Jette Mul is een van de campereigenaars die regelmatig een oversteek maakt met de veerboot. Haar langste oversteek ooit was naar de Canarische Eilanden. “Met name bij zulke lange overtochten is vooruit boeken heel belangrijk.”

Zo moet je er bij de Canarische Eilanden vroeg bij zijn, want hoe dichterbij de vertrekdatum, hoe duurder. “Je kan ongeveer vier maanden vooruit boeken. Het is ook seizoensafhankelijk. Vaak is het in de zomer wat duurder dan in de winter.”

Daarnaast hangt de prijs van een ticket af van de grootte van je camper of caravan. “Je betaalt per meter in de lengte en de hoogte. Dus als je een inklapbaar dak hebt, ben je minder kwijt.” Mul heeft zelf een 4 x 4 bus. “Dan betaal je de hoofdprijs omdat je bij de vrachtwagens moet staan.”

Neem je eigen eten mee

Eenmaal aan boord moet je niet te veel verwachten van het eten, waarschuwt Mul. “Vooral in de Zuid-Europese landen is het eten slecht. In de Scandinavische landen valt het nog mee.” Je kunt dus geld besparen door zelf eten mee te nemen, maar even op en neer naar de camper gaan om te koken of het op te warmen is vaak verboden.

Boek geen hut aan boord

Ook kun je geld besparen door geen hut te boeken om te overnachten. “Een hut kost al gauw 200 euro. Veel mensen slapen daarom gewoon in de gangen of op stoeltjes. Een beetje net als op het vliegveld,” vertelt Mul.

Ondanks de gestegen prijzen blijft Mul kiezen voor een oversteek met de ferry. “Je bespaart tijd en brandstof die je anders kwijt bent als je gaat rijden. Ik heb het ervoor over.”

Volgens Huyskens van KCI is het altijd een optie om ‘gewoon’ op het vasteland te blijven. “Maar als je per se naar een eiland wilt, ontkom je er niet aan als je je caravan of camper mee wilt nemen. Op deze manier worden die eilanden alleen nog maar voor de happy few.”

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *