Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Zonne-energie verovert Zwitserse skigebieden

Vorige week is de eerste spade in de grond gegaan voor een groot zonnepark in het skigebied van Sedrun. Het is het startschot voor zo’n tien projecten die de komende jaren in de Zwitserse bergen worden gerealiseerd om duurzame energie op te wekken. De zonneparken komen deels in skigebieden.

5.700 zonnepanelen bij skigebied

Het zonnepark kost zo’n 85 miljoen Zwitserse franken en wordt onder andere gebouwd door Energie Alpina, de energiemaatschappij van de gemeente Disentis waar Sedrun deel van uitmaakt. Het zonnepark wordt in het skigebied op een hoogte van ruim 2.000 meter gebouwd en heeft een oppervlak van van 0,3 km2. Hier gaan 5.700 zonnepanelen 19,3 megawatt aan stroom leveren, wat correspondeert met ongeveer 6.500 huishoudens. De bouw vindt gefaseerd plaats, in 2028 moeten alle zonnepanelen er staan. Van de geschatte stroomproductie in een jaar wordt 47 procent in de winter opgewekt, een periode waarin normaal veel energie moet worden geïmporteerd.

Voor het project bleek voldoende draagvlak, er kwam zelfs geen enkel bezwaar binnen op de bouwvergunning. Waarschijnlijk komt dit doordat het om een project gaat waar ook lokale ondernemers van profiteren. Daarnaast komen de zonnepanelen op een plek die vanuit het skigebied niet of nauwelijks te zien is. Zoals je op deze visualisatie ziet zijn ze vanaf de andere kant van het dal wel goed zichtbaar.

Meer projecten in pijplijn

Sedrun is het eerste grote zonnepark in een serie in het kader van het project ‘Solarexpress’. Een ander zonnepark in het kanton Uri (Spiringen) heeft intussen ook groen licht gekregen. Hier ontstaat een zonnepark van 12 hectare op een hoogte van 1800 tot 2000 meter. Ook skigebieden als Laax (Vorab) en Klosters (Madrisa) gaan investeren in zonne-energie. In onder andere het Saastal en Val d’Anniviers hebben de gemeenteraden inmiddels ingestemd met een dergelijk plan.

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *