Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Uitdagingen voor de Hintertuxer Gletscher: Een periode van onzekerheid

Momenteel is het een troosteloze aanblik in het alpiene hooggebergte. De Oostenrijkse gletsjers liggen er net zoals in de afgelopen jaren slecht bij met veel blank gletsjerijs en grote stromen smeltwater. Tijdens een wandeling in Tirol afgelopen weekend trof ik de Hintertuxer Gletscher ook in een zeer slechte toestand aan. Het skigebied heeft dan ook besloten om vorige week voor onbepaalde tijd de skiliften te sluiten. Daarmee lijkt er een einde te zijn gekomen aan het 365-dagen-skiën tijdperk.

Gletsjerijs ligt bloot

Vanaf de Kleiner Kaserer was het een droevig gezicht. Het overgrote deel van de Hintertuxer Gletscher ligt momenteel bloot. De grote hoeveelheden sneeuw van afgelopen winter en voorjaar zijn weer gesmolten. De hevige sneeuwval in het voorjaar was niet zo uitgesproken als in grote delen van de Zwitserse en de West-Italiaanse Alpen, maar alsnog viel er ook op de Tiroolse gletsjers een fors pak sneeuw.

De sneeuw werkt als zonnebrand voor de gletsjers, maar al enkele jaren op rij zijn de gletsjers deze beschermingslaag al vroeg in het zomerseizoen kwijt. Met uitzonderlijk hoge temperaturen tot wel 15 graden op 3000 meter smelt het blootliggend ijs vervolgens in een rap tempo.

Skiliften tijdelijk gesloten

Doordat het overgrote deel van de Hintertuxer Gletscher momenteel sneeuwvrij is, hebben de uitbaters van het skigebied besloten om de handdoek in de ring te gooien en de skiliften te sluiten. Enkel bovenop de Gefrorene Wand kon ik nog wat toeristen spotten, maar op de pistes is het stil. Dit jaar dus geen 365-dagen skiplezier, iets waar de Hintertuxers normaal zo trots op zijn.

Oostenrijkse zomer op recordkoers

Opnieuw zorgt dus een warme zomer voor zware tijden voor de Alpengletsjers. Het laat goed zien dat het weer in de zomer veruit de grootste impact heeft op de uiteindelijke massabalans aan het einde van het smeltseizoen. Een koele zomer met geregeld sneeuw boven de 2500 tot 3000 meter is inmiddels bijna ondenkbaar. Ook de koufronten zoals begin deze week zijn tegenwoordig minder koud, waardoor het uiteindelijk toch tot de hoogste toppen regent in plaats van sneeuwt.

Juli was over heel Oostenrijk gezien 2,1 graden warmer dan het klimatologisch gemiddelde van 1991-2020. In de berggebieden was het de op vier na warmste juli in de 174 jaar oude meetgeschiedenis. De eerste twee decades van augustus deden daar nog een schepje bovenop, met een afwijking van +2,9 graden. Momenteel koerst de zomer 2024 in Oostenrijk af op de warmste zomer sinds het begin van de metingen.

Het kaartje van Geosphere Austria hierboven laat zien dat de grootste afwijkingen onder andere de hoger gelegen delen van Tirol treffen. Op hoogte is de temperatuurafwijking dus nog wat groter dan in de dalen. Grote aantallen smeltbeekjes banen zich nu een weg naar beneden, over, door en onder het gletsjerijs.

In september kan het er beter uitzien

De uitbaters van het skigebied zullen reikhalzend uitkijken naar de eerste verkoeling met een laag verse sneeuw. Toch moeten we nog geduldig zijn, want tot het einde van de maand hoeven we hier in ieder geval niet op te rekenen. Toch kan het er eind september alweer een stuk beter uitzien en kan er ook hopelijk weer geskied worden.

Het (zomer)skiën op de Hintertuxer Gletscher daarentegen zal het hoe dan ook steeds lastiger krijgen, want met de smeltende gletsjers zullen een aantal hellingen, met name de Gefrorene Wand, er in de komende jaren heel anders uit gaan zien. Hoe lang zullen ze nog met “365 Tage Schneespaß” adverteren?

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *